top of page

СТУДИЈСКА ПУТОВАЊА

Студијско путовање ученика трећег разреда ЕТШ ,,Књаз Милош”, 29.-31. март 2024. године, Будимпешта (Мађарска)

У периоду од 29. до 31. марта 2024. године, реализовано је студијско путовање за групу од 40 ученика трећег разреда. Координатори студијског путовања су одељенске старешине: Снежана Касаповић Рашић III1, Даниела Спасојевић III2, Снежана Миловановић III3 и Јелена Марковић III4. Путовање је реализовано у Мађарској, посетом Будимпеште, Вишеграда и Сентандреје.

Првог дана путовања, 29. марта 2024. године, ученици и њихови наставници су уживали у панорамском разгледању Будимпеште кроз обилазак Трга хероја, Андраши булевара, Базилике СветогИштвана, Рибарске тврђаве, Будимског дворца, Брда Светог Гелерта... У вечерњим сатима, организовано је крстарење Дунавом уз ноћно разгледање Будимпеште.

Другог дана, 30. марта  2024. године, организован је одлазак у Вишеград и у Сентандреју. У Вишеграду су обишли тврђаву и Краљевску палату, а у Сентандреји Трг Вука Караџића, кућу Јакова Игњатовића, Крст кнеза Лазара и Музеј марципана. У вечерњим сатима, организован је одлазак у национални ресторан на вечеру са музичким програмом (Чарда, мађарско вече). Учесници путовања су имали прилику да испробају националну храну и учествују у играмафолклора.

Трећег дана, 31. марта 2024. године, након напуштања хотела ученици су имали слободно време у Ваци улици у Будимпешти, након чега је уследио повратак у Горњи Милановац у вечерњим сатима.

Студијско путовање је организовано са циљем упознавања националне културе другог народа и посете места културолошког значаја. Садржај овог путовања ученицима ће омогућити да непосредно препознају знања која су већ стекли из разних предмета (историја, српски језик и књижевност, економске групе предмета, куварство, ликовна култура), а уједно им и помоћи код усвајања нових.

Ученици и њихови координатори су се вратили са путовања са позитивним утисцима, богатији за једно ново искуство.

bottom of page