top of page

МАТУРАНТСКЕ ЕКСКУРЗИЈЕ

Матурантска екскурзија, Северна Италија, 17. - 21. април 2024. године

У периоду од 17. до 21. априла 2024. године, реализована је екскурзија за матуранте  ЕТШ ,,Књаз Милош”. На путовање је ишло 68 ученика четвртог разреда, директор школе, Катарина Недељковић, и одељенске старешине, Александра Црногорац IV1, Весна Мандић IV2 и Весна Грбовић IV3.

Екскурзија је реализована у Северној Италији, а на списку посећених места нашли су се Трст, Верона, Сирмионе, Падова, Вићенца, Венеција, као и Лидо ди Јесоло.

Током ове посете, група ученика и професора је имала прилику да упозна Италију, њене природне, културне знаменитости, и обичаје.

Првог дана матурантске екскурзије, 17. априла 2024. године, ученици и професори су посетили Трст, познату италијанску луку. Том приликом, обишли су канал Гранде, Понте Росо, српску цркву Светог Спиридона и трг Уједињења Италије.

Другог дана матурантске екскурзије, 18. априла 2024. године, група је посетила Сирмионе, град на језеру Гарда, и обишла замак породице Скала, вилу Марије Калас, као и предивне тргове поред самог језера. Након тога је уследио одлазак за Верону и разгледање Трга Бра, Арене, Трга Ербе и Трга Сињори, гробнице породице Скалиђери и Јулијине куће.

Трећег дана матурантске екскурзије, 19. априла 2024. године, ученици и професори су посетили Вићенцу и, том приликом, обишли Базилику Паладијану, Театро Олимпико, цркву Санта Марија дела Корона. Након овога, уследила је посета Падови и обилазак Трга Прато дела Вале, споменика коњаника Гатамелате, базилике Анте Падованског и зграде Универзитета.

Четвртог дана матурантске екскурзије, 19. априла 2024. године, група је посетила Венецију, где је уследила организована вожња бродом кроз лагуну. Након вожње, ученици и професори су обишли Дуждеву палату, Мост уздаха, Базилику светог Марка и њен звоник, мост Ријалто и цркву Санта Марија дела Салуте.

Матурантска екскурзија, као круна вишегодишњих школских активности, свакако је прилика да ученици у новој средини, и у посебним условима, искажу своју индивидуалну и колективну одговорност, ојачају своја већ стечена пријатељства и другарства, али и стекну нова.

bottom of page