top of page

МЕЂУНАРОДНЕ РАЗМЕНЕ

Прва међународна размена са Комерцијалном школом из Валоне, 21. до 27. мај 2023. године

Захваљујући организацији RYCO и програму Superschools, у периоду од 21. до 27. маја 2023. године, наша школа је реализовала  међународну размену са партнерском школом Shkolla Tregtare Vlore из Валоне. Циљ дате размене подразумева успостављање интеркултуралног дијалога, као и остваривање добре сарадње између средњих школа на територији Западног Балкана. У размени је учествовало једанаесторо ученика ЕТШ ,,Књаз Милош" и наставнице, Снежана Касаповић Рашић и Јована Срећковић.

Учесницима пројекта је био обезбеђен превоз, путни трошкови, осигурање, хотелски смештај и храна. Овај програм размене заједнички финансирају Европска унија и Немачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој (BMZ), а спроводе га Немачка организација за међународну сарадњу (GIZ) заједно са Регионалном канцеларијом за сарадњу младих (RYCO).
Током седмодневног боравка у Валони, наши домаћини из Комерцијалне школе припремили су нам разноврстан и богат програм како бисмо што боље упознали школу, место, као и културу и обичаје локалног становништва, али и видели сва значајна културно-историјска обележја Валоне.

Током првог дана размене са партнерском школом из Валоне, учесници програма су имали прилику да упознају једни друге, на неформалан начин, у просторијама школе. Након упознавања, поделили су своја очекивања по питању размене, да би после тога уследила радионица кроз коју су именовали одабране речи на својим језицима како би пронашли сличне речи, а уједно и научили нове. Такође су имали прилику да обиђу школу и упознају начин реализације наставе у њој. У поподневним часовима, учесници су имали  културно-историјску посету старом делу града Валоне током које су упознали град и његова најзначајнија обележја, као и знаменитости.

Другог дана размене, у партнерској школи је организован ,,Дан отворених врата”. Ученици наше школе, образовног профила кувар, учествовали су у припреми хране која је служена за посетиоце, а ученици економских образовних профила учествовали су у радионици, чија је тематска целина била ,,Business ideas". Такође, путем презентације коју су одржали наставник куварства и представник једног од пословних партнера школе, учесници дате размене упознати су са начином организовања практичне наставе, како у школи, тако и ван ње. Након тога, ученици обе школе су, уз опуштајућу шетњу, обишли чувену пешачку зону Лунгомаре у Валони.

Трећи дан међународне размене ,,Супершкола" протекао је изузетно динамично. У просторијама школе, организована је RYCO радионица на тему предрасуда и дискриминације. Након радионице, учесници су посетили поморску луку и древни град Орикум, као и ресторан Pulebardha са изврсним морским плодовима.

Током четвртог дана, учесницима програма је организована практична радионица и едукативна посета пословном партнеру Regina group, током које су ученици наше и партнерске школе имали прилику да се упознају са пословним просторијама и радним местима на којима ученици обављају практичну наставу. Након радионице, посетиоци су уживали у пријатном амбијенту ресторана и специјалитетима у чијој припреми су учествовали ученици образовног профила кувар. У поподневним сатима, учесницима су организоване разноврсне спортске активности и дружење.

Последњег дана размене, ученици партнерских школа имали су организовану културно-историјску посету острву и манастиру Звернец. Такође, ученици ЕТШ ,,Књаз Милош" предочили су идеје за другу размену, која је планирана за октобар месец 2023. године. У поподневним сатима, организовано је дружење током кога су учесници поделили своја искуства која су остварена током ове размене. Истог дана, у вечерњим сатима, гостима је приређено изненађење од стране координатора домаћина у виду симболичног поклона, кулинарске посластице, коју су заједно дегустирали.
У којој мери је ово било незаборавно искуство, најбоље сведоче коментари учесника размене који су сабрани у споменару који је Комерцијална школа из Валоне послала на поклон нашој школи.

Друга међународна размена са Комерцијалном школом из Валоне, 15. до 21. октобра 2023. године

У периоду од 15. до 21. октобра 2023. године, Економско-трговачка школа ,,Књаз Милош” успешно је реализовала међународну размену са партнерском Комерцијалном школом из Валоне. Захваљујући организацији RYCO и програму Superschools, у размени је учествовало 11 (једанаесторо) ученика и 2 (двоје) професора ЕТШ ,,Књаз Милош”, као и 9 (деветоро) ученика и 2 (двоје) професора Комерцијалне школе из Валоне.

Међу једанаесторо ученика наше школе, нашли су се: Филип Николић, Викторија Васовић, Исидора Стругаревић, Андреа Дамњановић, Емилија Коларевић, Теодора Милановић, Огњен Минић, Милица Драгишић, Крстина Боранијашевић, Анђела Боговац и Сташа Перовић. Координатори размене наше школе биле су професорка економске групе предмета, Снежана Касаповић Рашић, и професорка енглеског језика, др Јована Срећковић.
Учесници размене Комерцијалне школе из Валоне били су: професорке Entela Gjika и Merita Koço, као и деветоро ученика: Erti Hasanaj, Njazlind Memushi, Mihail Paramanov, Gledion Ferko, Mateo Kristo, Rosela Gjonaj, Ajsida Hoxha, Orinda Hasanaj и Natalia Baraj.

Сви садржаји предвиђени агендом су уредно спроведени. Првог дана размене, 16. октобра 2023. године, учесници су провели преподне у школи. Након што их је поздравила директорка ЕТШ ,,Књаз Милош”, домаћини и гости су били упознати са програмом размене, да би затим ишли у обилазак школе и слушали презентацију о њој. Поподневне сате, учесници размене провели су обилазећи Горњи Милановац помоћу активности, која је налик ,,потрази за благом”.

Други дан размене, 17. октобар 2023. године, започет је одласком у Музеј рудничко-таковског краја, где је кустос одржао презентацију о историји града, након чега је уследио одлазак до локалне компаније Металац а.д. Учесници су имали прилику да обиђу производни погон и упуте се у процес производње посуђа. После ручка у ресторану Валтер, домаћини и гости су се вратили у школу, како би на две паралелне сесије (куварска и маркетиншка) спремили сувенир (теглу џема) као успомену на размену са нашом школом.

Трећи дан размене, 18. октобар 2023. године, био је предвиђен за излет. Након краћег обиласка варошице Рудник, учесници су отишли до реплике знака Холивуда, као и филмског села. Уследио је ручак у ресторану Кота 555. Повратак у Горњи Милановац је уследио у поподневним часовима.

Четвртог дана размене, 19. октобра 2023. године, учесници размене су се прво окупили у школи како би се одржала RYCO радионица на тему ,,Вредности”. Циљ радионице је био да ученици дискутују о вредностима које највише цене, затим искажу како оне утичу на њихове одлуке и понашања, да би напослетку истакли које вредности цене код своје генерације и повезали их са својом будућом улогом ,,амбасадора мира” на територији Западног Балкана. Уследио је одлазак до Регионалног иновационог стартап центра Импулс, где су запослени ученике упутили у сарадњу Импулса и наше школе, као и значај центра за локалну заједницу, да би потом била одиграна једна ,,ice breaker” игра. Поподневне сате, професори и ученици провели су у етно ресторану Луњевица.

Пети дан размене, 20. октобар 2023. године, укључивао је посету Такову, односно, обилазак Музеја Другог српског устанка, Цркве брвнаре, као и спомен-комплекса Други српски устанак. По повратку у Горњи Милановац, одржана је сесија затварања размене, као и опроштајна забава на којој су гостима уручени поклони.

У периоду од 18. до 24. новембра 2023. године, Регионална канцеларија за сарадњу младих (RYCO) организовала је Омладински камп ,,Супершколе" (Superschools Youth Camp) у Сарајеву, како би обележила успешан завршетак другог циклуса размена у оквиру програма ,,Супершколе".

Учесник Омладинског кампа била је ученица наше школе, Емилија Коларевић (четврти разред образовног профила Комерцијалиста).

Камп је окупио приближно 100 средњошколских ученика са територије Западног Балкана, који су путем интерактивних радионица, групних активности, као и сесија које су водили едукатори, дискутовали о кључним темама за организацију RYCO: интеркултуралном дијалогу, помирењу и изградњи мира.

У периоду од 22. до 24. новембра 2023. године, одржана је Регионална конференција под називом ,,RYCO препозната визија: Едукација као катализатор мира" ("RYCOgnized Vision: Education as a Peace Catalyst"). Дата конференција је, у Сарајеву, окупила преко 250 учесника, међу којима су били професори и ученици средњих школа који су учествовали у разменама, као и представници различитих јавних институција, међународних и регионалних организација, затим делегација ЕУ, представници Амбасаде Републике Немачке у Босни и Херцеговини, као и едукатори и вође Омладинског кампа ,,Супершколе". Представник наше школе била је др Јована Срећковић, професор енглеског језика, један од координатора пројекта размене.

На овом догађају, који је за циљ имао да покаже посвећеност RYCO организације у неговању регионалне сарадње, затим у оснаживању младих, као и промовисању мира на територији Западног Балкана, Економско-трговачка школа ,,Књаз Милош" је, заједно са својом партнерском Комерцијалном школом из Валоне, добила награду за Најбоље партнерство (Best Partnership Award) у категорији ,,Најбоље партнерске сарадње" ("Best practice in Partnership Collaboration").

Поред тога, координаторке размене, Снежана Касаповић Рашић, професор економске групе предмета, и др Јована Срећковић, професор енглеског језика, добиле су признање 'Superteacher', као едукатори који су успешно реализовали међународне размене и активно учествовали у свим активностима и организацији, у периоду од јануара до новембра 2023. године.

bottom of page