top of page

МЕЂУНАРОДНЕ РАЗМЕНЕ

Прва међународна размена са са елитном школом Ozel Marmara Koleji, у Истанбулу, у Турској, у периоду од 29. новембра до 6. децембра 2022. године

Захваљујући организацији АФС Интеркултура Србија, као и помоћи коју је пружила локална самоуправа и челници бројних компанија, Економско-трговачка школа ,,Књаз Милош" реализовала је међународну ученичку размену са елитном школом Ozel Marmara Koleji, у Истанбулу, у Турској, у периоду од 29. новембра до 6. децембра 2022. године.
 
Група од једанаесторо ученика и троје наставника (Јасмина Вујичић, Драгана Брковић и др Јована Срећковић) провела је седам дана на датој размени, током којих су имали организоване активности у оквиру школе (обилазак, презентације, спортске активности и радионице различитих типова), као и обиласке свих већих културно-историјских знаменитости Истанбула.
 
Међу посећеним местима нашли су се: Топкапи палата са Гулхане парком, Аја Софија и Плава џамија, Капали чаршија, Египатски базар, Галата кула, трг Таксим, Долмабахче палата, Миниатурк (макете свих већих знаменитости целе Турске), као и градска четврт Балат. Школа и породице домаћини (код којих су ученици наше школе били смештени) имали су осмишљен програм за своје госте и током слободних дана викенда, како би се што боље приближила култура, обичаји и традиција места у коме се група налазила.

Друга међународна размена са са елитном школом Ozel Marmara Koleji, у Истанбулу, у Турској, у периоду од 24. априла до 1. маја 2023. године

У периоду од 24. априла до 1. маја 2023. године, наша школа је реализовала међународну размену са Турском, при чему је угостила групу од деветоро ученика, као и двоје наставника, из партнерске школе Ozel Marmara Koleji из Истанбула. Сарадња са поменутом школом започета је током прошле године, када је једанаесторо ученика, у пратњи троје наставника наше школе (Јасмина Вујичић, др Јована Срећковић и Драгана Брковић) провела седам дана у Турској. Економско-трговачка школа ,,Књаз Милош" је припремила разноврстан програма и бројне активности како би гости имали пријатан боравак током наведеног периода.
Размена је реализована преко организације Интеркултура Србија која има за циљ развој неформалних облика образовања по европским стандардима, путем промовисања интеркултуралног дијалога, толеранције и глобалног разумевања, као и могућности различитих облика учења кроз искуство.

Током првог дана боравка, 25. априла, гости из Турске су имали прилику да обиђу школу и упознају се са начином реализације наставе по образовним профилима у нашој школи. Након тога, пратећи смернице и трагове који су им дати, домаћини и гости су се упустили у упознавање места и његових најзначајнијих обележја, као и знаменитости. У поподневним часовима, ученици наше школе, Кристина Пантелић IV2 и Лазар Дмитровић IV4 , одржали су презентацију о нашој школи, месту и држави, после чега су ученици и наставници обе нације поделили своје иницијалне утиске.
 
Презентацији је присуствовала и група ученика Гимназије ,,Таковски устанак", у пратњи наставнице италијанског језика, Маје Вељић, као и Ана Хаџић, пројектни менаџер и представник регионалног иновационог стартап центра Импулс, који активно учествује и подржава наше пројекте.
 
Током програма међународне размене, наши гости из Турске су имали пријем код председника општине Горњи Милановац, Дејана Ковачевића, поред чега су имали прилику и да посете Музеј рудничко-таковског краја, Регионални иновациони стартап центар Импулс, затим компанију ,,Металац” а.д., штампарију Papir Print, као и многе друге знаменитости и институције у Горњем Милановцу.
Поред тога, организоване су спортске активности у хали ,,Бреза", али и одлазак на час фолклора, где је КУД ,,Шумадија" нашим гостима показао како да играју традиционално српско коло, а повратно су и они заиграли турски плес.
 
Дана 28. априла 2023. године, група ученика наше школе, у пратњи горепоменутих наставница, заједно са гостима из партнерске школе из Турске, ишли су на једнодневни излет на Златибор. Овом приликом посетили су Стопића пећину, етно село Сирогојно, које се налази на 26 км од туристичког центра Златибора, где су гости као и наши ученици имали прилику да виде једини музеј на отвореном „Старо село“, водопад Гостиље и тематски парк ,,El Paso City”. Слободно време су имали на Златибору.
 
Наредног дана, 29. априла 2023. године, наставнице Економско-трговачке школе су организовале и излет у Београд, за госте и ученике домаћине. Посећен је музеј Николе Тесле који је на госте оставио посебан утисак, након чега је група обишла храм Светог Саве. Уследио је одлазак на Калемегдан, где су имали и слободно време.
Гости из Турске су 30. април провели са својим породицама домаћинима. Наредног дана, 1. маја, група ученика и наставника из Турске, успешно је слетела у свој град и са собом понела мноштво позитивних утисака, при чему је наша школа успела да успешно реализује и заокружи целину међународне размене.

Трећа међународна размена са са елитном школом Ozel Marmara Koleji, у Истанбулу, у Турској, у периоду од 20. до 27. марта 2024. године

У периоду од 20. до 27. марта 2024. године, Економско-трговачка школа ,,Књаз Милош” успешно је реализовала међународну размену са партнерском приватном школом ,,Мармара" (Ozel Marmara Koleji) из Истанбула. Размена је обављена преко организације АФС Интеркултура Србија, која за циљ има развој неформалних облика образовања по европским стандардима, кроз промовисање интеркултуралног дијалога, толеранције и глобалног разумевања, као и могућности различитих облика учења кроз искуство. У датој размени је учествовало 11 ученика и 3 професора ЕТШ ,,Књаз Милош”, Драгана Брковић и Јасмина Вујичић, професорке економске групе предмета, као и професорка енглеског језика, др Јована Срећковић.

Први дан размене, 21. март, био је посвећен обиласку историјског језгра града, које је укључивало разгледање четврти Еминону и Топкапи палате, са уласком у неколико знаменитости, Аја Софију, Плаву џамију, Цистерну Базилику, да би на крају уследио одлазак до Капали чаршије.
Наредни дан, петак (22. март), група је провела у школи Мармара пратећи презентацију и програм посвећен успешном завршетку пројекта АРМАМО који је школа домаћин имала са партнерским школама из Грчке. По завршетку програма, ученици ЕТШ ,,Књаз Милош” имали су организоване радионице (ликовна, израда грнчарије) и спортске активности (одбојка, кошарка, фудбал), док су професори присуствовали састанку на коме се разговарало о потенцијалном умрежавању свих присутних школа (три грчке школе из Атине и Солуна, једна француска из Париза, школа домаћин и наша школа).
Викенд (23. и 24. март 2024. године) је био испуњен разноврсним садржајем, који је укључивао посету Емаар акваријуму, обилазак Кадикој улице, а наредног дана и одлазак на Египатски базар и крстарење Босфором.

Петог дана размене, 25. март 2024. године, група ученика и професора наше школе је обишла залив Златни рог, при чему је видела и узвишење Пјер Лоти са кога се пружа поглед на мост на Босфору. Са узвишења се група спустила жичаром и упутила ка оближњем ресторану, након чега је уследио повратак у школски комплекс и смештај.

У уторак, 26. марта, домаћини су госте прво одвели до Бејлербеји палате (царска палата из XIX века), која се налази у области Ускудар на азијској страни, после чега се група пребацила трајектом на европску страну и наставила обилазак следећих знаменитости Истанбула: Галата куле, трга Таксим, као и Истиклал улице.

Последњег дана, 27. март 2024. године, школа домаћин је испратила ученике и професоре на размени испред смештајног објекта, након чега се група запутила ка Истанбулском аеродрому.

Дата међународна размена је у потпуности остварила свој циљ пружајући ученицима наше школе неформалан вид учења, а успостављени интеркултурални дијалог је додатно ојачао партнерске и пријатељске односе са елитном приватном школом Мармара из Истанбула.

bottom of page