top of page
  • Writer's pictureetsgm

Друга међународна размена ЕТШ „Књаз Милош“ – Узвратна посета комерцијалне школе из Валоне





Економско-трговачка школа ,,Књаз Милош”, од 15. до 21. октобра 2023. године, успешно је реализовала међународну размену са партнерском Комерцијалном школом из Валоне.


– Захваљујући организацији РYЦО и програму Суперсцхоолс, у размени је учествовало једанаесторо ученика и двоје професора наше школе, као и деветоро ученика и двоје професора Комерцијалне школе из Валоне“ – започиње причу наша саговорница, директорака ЕТШ ,,Књаз Милош“, Катарина Недељковић, и додаје – Координатори размене наше школе биле су професорка економске групе предмета, Снежана Касаповић Рашић, и професорка енглеског језика, др Јована Срећковић.




Према њеним речима сви садржаји предвиђени агендом су уредно спроведени.


– Првог дана размене, учесници су провели преподне у школи. Након што их је поздравила директорка ЕТШ ,,Књаз Милош”, Катарина Недељковић, домаћини и гости су били упознати са програмом размене, да би затим ишли у обилазак школе и слушали презентацију о њој. Поподневне сате, учесници размене провели су обилазећи Горњи Милановац помоћу активности, која је налик ,,потрази за благом”. У испуњавању задатака, групама су доста помогли запослени ТО општине Горњи Милановац, као и Библиотеке ,,Браћа Настасијевић“ – причу наставља координаторка, Снежана Касаповић Рашић.




Други дан размене, започет је одласком у Музеј рудничко-таковског краја, где је кустос одржао презентацију о историји града, након чега је уследио одлазак до локалне компаније Металац а.д.

Учесници су имали прилику да обиђу производни погон и упуте се у процес производње посуђа. На крају обиласка, Металац је за све учеснике размене спремио поклоне, сувенире са традиционалним мотивима Србије.




После ручка, домаћини и гости су се вратили у школу, како би на две паралелне сесије (куварска и маркетиншка) спремили сувенир (теглу џема) као успомену на размену са Економско-трговачком школом.




С обзиром на чињеницу да је тема пројекта две партнерске школе била ,,Кување(м) за будућност“, требало би посебно истаћи значајну улогу професора куварства ЕТШ ,,Књаз Милош“, Петра Ђорђевића и Војка Мијаиловића.




Трећи дан размене, био је предвиђен за опуштајући излет. Након краћег обиласка варошице Рудник, учесници су отишли до реплике знака Холивуда, као и филмског села.


Уследио је ручак у пријатном амбијенту ресторана Кота 555.




– Наредног дана, учесници размене су се прво окупили у школи како би се одржала РYЦО радионица на тему ,,Вредности”. Циљ радионице је био да ученици дискутују о вредностима које највише цене, затим искажу како оне утичу на њихове одлуке и понашања, да би напослетку истакли које вредности цене код своје генерације и повезали их са својом будућом улогом ,,амбасадора мира” на територији Западног Балкана. Уследио је одлазак до Регионалног иновационог стартап центра Импулс, где су запослени ученике упутили у сарадњу Импулса и наше школе, као и значај центра за локалну заједницу, да би потом била одиграна једна ,,ицебреакер” игра. Поподневне сате, професори и ученици провели су у етно ресторану Луњевица – додаје координаторка, др Јована Срећковић.




Пети дан размене, укључивао је посету Такову, односно, обилазак Музеја Другог српског устанка, Цркве брвнаре, као и спомен-комплекса Други српски устанак.




По повратку у Горњи Милановац, одржана је сесија затварања размене, као и опроштајна забава на којој су гостима уручени поклони, као успомена на боравак у нашем граду.

Последњег дана размене, 21. октобра, координаторке, Снежана Касаповић Рашић и Јована Срећковић су, заједно са ученицама Економско-трговачке школе, у раним јутарњим часовима, испратиле госте испред ИГ хотела у коме су били смештени током свог седмодневног боравка у Горњем Милановцу.


– Желеле бисмо да искористимо ову прилику и захвалимо се свима на изузетној предусретљивости и помоћи, које су допринеле томе да гости Економско-трговачке школе ,,Књаз Милош“ понесу незаборавне успомене на наше место – завршавају разговор наше саговорнице, координаторке међународне размене, Снежана Касаповић Рашић и др Јована Срећковић.



ФОТО ---- АЛБУМ





24 views0 comments
bottom of page